Wat is het verschil tussen een screen en ritsscreen?

Een screen en ritsscreen (ook wel zipscreen genoemd) zijn allebei vlakhangende doekzonweringen die het doel hebben de ruimte koel te houden en invallend licht te filteren. Zo houd je het hoofd koel en zijn hinderlijke lichtschitteringen verleden tijd. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen een screen en ritsscreen. Hier nemen we de belangrijkste door.

Hieruit bestaan screens en zipscreens

In de basis bestaan zipscreens en screens uit dezelfde onderdelen en zien ze er zeer gelijk uit. Het doek rolt op een doekrol in gesloten cassette op en de onderlijst wordt door zijgeleiders naar beneden geleid. De doeken zijn in gelijke kleuren en doorzicht te verkrijgen en bieden evenveel bescherming tegen warmte en hinderlijk licht.

Het verschil van zijgeleiding bij ritsscreens

Een belangrijk verschil van een ritsscreen ten opzichte van screen is de geïntegreerde doekgeleiding bij ritsscreens. Daar waar het doek van een screen alleen aan de onderzijde vast zit aan de onderlat is het doek van een ritsscreen ook in de zijgeleiding opgesloten. Aan de zijkanten van het doek wordt met een rits verdikking gemaakt die daardoor niet meer uit de zijgeleiding kan waaien. Doordat het doek aan alle zijden op zijn plaats gehouden wordt neemt de windbestendigheid toe. Hierdoor hangt het doek strakker en neemt de kans op storingen en hinderlijk geklapper van het doek af.

Bediening en prijsverschil

Uitgaande van gelijke maatvoering en bediening zijn screens zijn vaak goedkoper dan ritsscreens, het prijsverschil ontstaat onder anderen door de doekgeleiding en confectie van het doek. Een ander belangrijk verschil zijn de bedieningsmogelijkheden. Screens kunnen zowel met elektrische als handbediening bediening gemaakt worden, denk bij handbediening een band- of draaistangbediening. Ritsscreens kunnen alleen gemaakt worden met elektrische bediening met motorsnoer of op zonne-energie. Uiteraard ook afstandbedienbaar of met een app vanaf smartphone.

lees ook

CONTACT

Benieuwd wat we voor je kunnen doen?